Jesteśmy subiektywni...

JESTEŚMY SUBIEKTYWNI...

Informacja o finansowaniu

Kuchenne rewolucje w ramach pilotażowego programu „Dobry posiłek” w szpitalu w Czerwonej Górze

w kategorii

Więcej warzyw i owoców, do obiadu miks sałat, pełnoziarnisty makaron, kasza lub ryż, a przed snem naturalny jogurt – w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Św. Rafała w Czerwonej Górze nastąpiły kuchenne rewolucje. Ma to związek z realizacją pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu”.

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Św. Rafała w Czerwonej Górze 10 października bieżącego roku przystąpił do pilotażowego programu „Dobry posiłek w szpitalu”. Projekt ma na celu poprawę jakości żywienia w placówkach medycznych. Działania finansuje Narodowy Fundusz Zdrowia.

– W naszym szpitalu od dawna kładziemy duży nacisk na kwestie związane z odpowiednim żywieniem pacjentów. Właściwa dieta wspiera bowiem proces leczenia. Jesteśmy w prestiżowym gronie 17 szpitali z całej Polski, które ponownie zostały wyróżnione certyfikatem „Szpitala Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”. Uczestnictwo w programie „Dobry posiłek w szpitalu” wpisuje się w działania ukierunkowane na stałe podnoszenie jakości posiłków serwowanych w naszej placówce – podkreśla dr n. med. Bogumiła Kowalczyk-Sroka, naczelna pielęgniarka w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Św. Rafała w Czerwonej Górze.

W ramach umowy firma cateringowa świadcząca obecnie usługi gastronomiczne na rzecz szpitala przygotowała nowe receptury posiłków i dostosowała jadłospis do wymogów programu. Wprowadzono 14 rodzajów diet opracowanych przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy. Dodatkowo diety mogą być indywidualnie modyfikowane, na przykład dieta łatwostrawna wegetariańska bez sezamu, dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów bezlaktozowa z dodatkowym drugim śniadaniem i podwieczorkiem.

Na talerzach pojawiło się więcej warzyw i owoców, do obiadu dodawany jest miks sałat, do tego pełnoziarnisty makaron, kasza lub ryż. Wszystko w oparciu o dobrej jakości produkty z akcentem na estetykę podania.

jedzenie szpitalne
Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Św. Rafała w Czerwonej Górze

– Pacjenci codziennie otrzymują informację o rodzajach posiłków podawanych każdego dnia, ich skład, wartość kaloryczną i odżywczą. Informacje wraz ze zdjęciami posiłków są dostępne na stronie internetowej szpitala oraz na tablicach informacyjnych w oddziałach.

Co istotne, w założeniach programu przerwa między ostatnim a pierwszym posiłkiem nie może być dłuższa niż 12 godzin, dlatego po kolacji pacjenci otrzymują dodatkową porcję nocną – najczęściej jogurt naturalny.

„Dobry posiłek w szpitalu” obejmuje także działania związane z edukacją żywieniową pacjentów podczas hospitalizacji. Realizują je dietetycy. Szpital w Czerwonej Górze zatrudnia czterech ekspertów w tej dziedzinie.

– Panie dietetyczki przygotowują charakterystykę diety dla każdego pacjenta. Określają listę produktów rekomendowanych i przeciwwskazanych w diecie, wskazują wymaganą kaloryczność, a także udzielają informacji w zakresie sposobu przygotowania posiłków, by pacjent mógł kontynuować zdrowy styl żywienia w domu z uwzględnieniem wymogów związanych z jednostką chorobową – mówi Bogumiła Kowalczyk-Sroka.

Jak podkreśla naczelna pielęgniarka, pacjenci są bardzo zadowoleni z kuchennych rewolucji, jakie przyniósł program „Dobry posiłek w szpitalu”. – Nieustannie monitorujemy sytuację poprzez ścisłą współpracę z pacjentami. Zbieramy od nich opinie na temat posiłków i potem korygujemy pewne elementy z firmą cateringową. Posiłki są oczywiście zgodne z normą, ale uwzględniają jednocześnie preferencje pacjentów. Wychodzimy naprzeciw wymaganiom pacjentów – podkreśla Bogumiła Kowalczyk-Sroka.

Jak dodaje, po wypisie ze szpitala pacjenci mogą uzyskać porady żywieniowe od dietetyków w poradni przyszpitalnej.

Najnowsze

Dzień Dziecka nie taki radosny

Dzień Dziecka został ustanowiony w 1954 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych jako święto rozpowszechniające ideały stojące za prawami dziecka...

Polak uwolniony z więzienia w Kongo

Jeszcze wczoraj przetrzymywany był w nieludzkich warunkach w więzieniu w Demokratycznej Republice Konga. Dzisiaj może odetchnąć z ulgą będąc...

Podróżnik skazany na dożywocie w Kongo

52-letni Polak Mariusz Majewski został skazany na dożywocie w Demokratycznej Republice Konga za podejrzenie o szpiegostwo. Do opinii publicznej...

Największa impreza skautowa na świecie odbędzie się w Polsce

Jamboree to międzynarodowe wydarzenie skautowe, które odbywa się co 4 lata w różnych częściach świata. W każdej edycji bierze...

Poznaliśmy trzeciego wiceprezydenta Kielc

Dr Bartłomiej Zapała został powołany na trzeciego wiceprezydenta Kielc. Tę decyzję Agata Wojda ogłosiła w piątek, 17 maja. Będzie...

Powiązane artykuły